Chessnale 2014

Συνέντευξη Τύπου 21-3-2014

Δηλώσεις του Αναπληρωτή προέδρου τη FIDE (Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού) και προέδρου τη Ε.Σ.Ο. (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) Γεωργίου Μακρόπουλου

 

Ζέτα Θεοδωρακοπούλου (MEGA)

Κ. Μακρόπουλε, ποιος είναι ο σκοπός αυτού του event;

Ο σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι το σκάκι δεν είναι μόνο ένα πνευματικό άθλημα, αλλά έχει πολυδιάστατη έκφραση μέσα από την επιστήμη, την τέχνη και άλλες μορφές καθημερινής δραστηριότητας. Θα δείτε εδώ ότι το σκάκι συνδέεται άμεσα με την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον χορό, με σεμινάρια που αναφέρονται σε επιστημονικά θέματα. Θα έλεγα ότι το σκάκι αποτελεί ακόμα και για μεγάλες επιχειρήσεις ένα μέσο γα να αναπτύξουν και να συνδυάσουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους. Υπάρχουν σεμινάρια σε παγκόσμιο επίπεδο που σχετίζονται με το σκάκι και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Νομίζω ότι ίσως είμαστε το μόνο άθλημα που έχει τέτοια πολυδιάστατατη παρουσία και μπορεί να αγγίξει τόσο πολλούς διαφορετικούς  χώρους.

Θα δούμε πολλά παιδιά αύριο να αγωνίζονται εδώ σε τραπέζια. Γιατί θα πρέπει ένα παιδί από μικρή ηλικία να απευθυνθεί σ’ αυτό τον χώρο, γιατί να ξεκινήσει να παίζει σκάκι, σε τι ωφελείται ένα παιδί απ’ αυτό;

Πρέπει να πω ότι ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης είχαν γίνει έρευνες σχετικά με την ανάπτυξη της ανθρώπινης νοημοσύνης και ανακάλυψαν τότε ότι η ανθρώπινη ευφυΐα αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των δώδεκα ετών. Μετά τα δώδεκα έτη, όλοι μας, απλώς έχουμε περισσότερες πληροφορίες και μαθαίνουμε να τις διαχειριζόμαστε καλύτερα. Εμφανιζόμαστε ως πιο έξυπνοι αλλά έχουμε την ίδια περίπου ευφυΐα που είχαμε στα  δώδεκα χρόνια μας. Το σκάκι λοιπόν, σ’ αυτή την ηλικία, από τριών μέχρι δώδεκα ετών, μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να γίνει περισσότερο έξυπνο. Κι αυτό το θεωρούμε πολύ σημαντικό. Δεν αναζητούμε να βγάλουμε πρωταθλητές, προσπαθούμε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με το σκάκι. Οι πρωταθλητές θα βγουν κάποια στιγμή μέσα από τη μάζα των παιδιών, το σημαντικό όμως είναι να μάθουν τα παιδιά σκάκι. Και αυτό σήμερα είναι γνωστό, ότι όσα παιδάκια έχουν ασχοληθεί με το σκάκι από μικρή ηλικία έχουν πολύ θεαματικά αποτελέσματα στο σχολείο.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας δεν βρίσκεται σήμερα εδώ σχετίζεται με τα ιδιαίτερα θέματα που έχουν προκύψει στη Ρωσία;

Ο  πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας είναι επίσης πολιτικό πρόσωπο στη Ρωσία και είναι απασχολημένος με διάφορες συσκέψεις. Επρόκειτο να έρθει εδώ με τον Ιβάν Σαββίδη. Παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να πω ότι ο κ. Σαββίδης  είναι ένας από τους ανθρώπους  που βοηθούν την Ομοσπονδία μας, ένας από τους δωρητές μας, και επρόκειτο να έρθουν σήμερα μαζί, όμως στην τηλεφωνική συνομιλία που είχα μαζί τους με ενημέρωσαν ότι δυστυχώς δεν μπορούν να παραβρεθούν.

 

Κώστας Ιγναντιάδης (Ρωσική εφημερίδα ΜΚ Αθηναϊκός κούριερ)

Κε Πρόεδρε, μια ερώτηση σχετικά με την επιτυχία της Σταυρούλας Τσολακίδου.  Πρόκειται το σκάκι να ενταχθεί στα σχολικά προγράμματα όπως και τα άλλα μαθήματα, διότι φαίνεται ότι υπάρχουν δυνατότητες. Κατά πόσο αυτές οι δυνατότητες μπορούν να υποβοηθηθούν από την πολιτεία;

Θα πρέπει να σας πω ότι με χαρά και έκπληξη είδαμε ότι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός κος Σαμαράς με τη Σταυρούλα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον  ώστε να ενταχθεί το σκάκι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Από το 2012 υπάρχει οδηγία προτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να εντάξουν το σκάκι στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό τους. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ήδη έχουμε συζητήσει με το υπουργείο Παιδείας ώστε να μπορέσει το σκάκι να ενταχθεί στα σχολεία ως προαιρετικό μάθημα, μέσα από τα προγράμματα που ήδη υπάρχουν.

 

Κωστής Παρράς (Flash 96)

Υπάρχει συνταγή για την ανάδειξη πρωταθλητών; Η μεγάλη Ρωσία μπορεί να βγάζει πολλούς παγκόσμιους πρωταθλητές, η μικρή Ελλάδα μας μπορεί να βγάζει έναν κάθε δέκα χρόνια;

Η Ρωσία έχει σχολή σκακιού εδώ και πολλές δεκαετίες. Γενικά οι πρώην Σοβιετικές χώρες, επειδή ακριβώς είχαν εντάξει το σκάκι στο εκπαιδευτικό τους σύστημα είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν σχολή σκακιού. Στην Ελλάδα, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει σχολή σκακιού, αλλά υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης, ιδίως για παιδιά μικρής ηλικίας να αναπτυχθούν και να διεκδικήσουν παγκόσμιες επιτυχίες.

Νομίζω ότι το σύστημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βοηθάει, δεν υπάρχει μόνο η Σταυρούλα, τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε την 13χρονη Αναστασία Αβραμίδου, τον 12χρονο  Ευγένιο Ιωαννίδη, επίσης η Εθνική Ομάδα μας κατέκτησε την έκτη θέση στην Ολυμπιάδα κάτω των 16 ετών που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη. Θα έλεγα, βέβαια, ότι σχετικά με την ανάπτυξη, με πάνω από 260 ενεργά σωματεία και 45.000 σκακιστές, το ελληνικό σκάκι δεν έχει την οικονομική υποστήριξη που θα έπρεπε να έχει. Γνωρίζουμε ότι με την οικονομική κρίση όλα τα αθλήματα υποφέρουν, όμως η επιχορήγηση πριν κάποια χρόνια ήταν 850.000 ευρώ ενώ φέτος θα είναι 95.000 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι το κράτος δαπανά 95.000 ευρώ για να κάνει τα παιδιά του εξυπνότερα. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Ο Γκάλης ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εθνική ποδοσφαίρου με το Euro στην Πορτογαλία έφερε πολλά παιδιά στο γήπεδο. Το σκάκι με την επιτυχία της Σταυρούλας Τσολακίδου τι μέλλον μπορεί να έχει;

Το σκάκι με τη Σταυρούλα και τα άλλα παιδιά που ανέφερα προηγουμένως, νομίζω ότι έχει δυνατότητες με την προϋπόθεση ότι αυτά τα παιδιά θα μπορούν στο μέλλον να παίζουν σε αγώνες. Αυτή τη στιγμή το σκάκι υποφέρει οικονομικά, είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να βρούμε λύσεις, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν επιτυχίες.

 

«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ»

CHESSNALE, ATHENS 2014

 

Άνοιξε η αυλαία του μεγάλου σκακιστικού φεστιβάλ που διοργανώνει το The Mall Athens σε συνεργασία με την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σημαντικοί σκακιστικοί αγώνες και κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στα εγκαίνια τη διοργάνωσης ο πρόεδρος της ΕΣΟ αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό σκάκι σε μια κρίσιμη και δύσκολο οικονομική περίοδο για ολόκληρη τη χώρα, σημείωσε τις σημαντικές επιτυχίες που καταγράφουν οι Ελληνίδες και Έλληνες σκακιστές σφραγίζοντας την αλματώδη επιτυχία τα τελευταία χρόνια του ελληνικού σκακιού σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ο αναπληρωτής πρόεδρο τη FIDE τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου του πνευματικού αθλήματος που θεωρείται ο πρύτανη των πνευματικών παιχνιδιών στη διαμόρφωση τη προσωπικότητας των παιδιών, στην καλλιέργεια του χαρακτήρα τους και στην εξέλιξη των δεξιοτήτων και της ευφυΐας τους. Ωστόσο, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σκακιστική οικογένεια, ανέφερε ότι η οικονομική βοήθεια τη πολιτεία αγγίζει τα 95.000 ευρώ, ένα μικρό ποσό σε σχέση με τι ανάγκες που καλείται να καλύψει η ΕΣΟ. Ο Γιώργο Μακρόπουλος στάθηκε ιδιαιτέρως στις επιτυχίες των Ελλήνων σκακιστών, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πρόσφατη κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νεανίδων από την 14χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου του Σ.Ο. Καβάλας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του ελληνικού σκακιού.

Το «παρών» στα εγκαίνια Chessnale 204 μεταξύ άλλων, έδωσε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κυριακάκης, ο οποίος εκπροσωπώντας τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε από την πλευρά του ότι ο αθλητισμός έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τις κυβερνήσεις για πάνω από μια εικοσαετία και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα βοηθήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και το σκάκι ώστε να βρει τη θέση που του αρμόζει με πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση από τη σημερινή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Κώστας Μανιάτης εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο οποίος μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια θα βοηθήσει με δραστικό τρόπο το ελληνικό σκάκι και τόνισε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να εισαχθεί το σκάκι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ο πρόεδρος της Chessnale Πέτρος Μαμαλάκης μίλησε με θερμά λόγια για τη ζεστή φιλοξενία που επιφύλαξε το The Mall Athens στις εγκαταστάσεις του στο Μαρούσι για το ελληνικό σκάκι και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πλήθος των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της διοργάνωσης για τις επόμενες δεκαεπτά ημέρες.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΟ Χρήστος Γκορίτσας μίλησε για το αγωνιστικό πλάνο της διοργάνωσης, στο οποίο ξεχωρίζουν τα Πανελλήνια ατομικά Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών με τη σκακιστική ελίτ να δίνει το «παρών» και τον τελικό του Σχολικού Πρωταθλήματος Αττικής όπου αναμένεται να συμμετάσχουν γύρω στα 750 παιδιά.

 

Από το Γραφείο Τύπου Chessnale 2014.

Κωστής Παρράς. Τηλ. Επικοινωνίας: 6944-393541

Chessdom © 2007 - 2013